Tiga Pensyarah FSKH UNISEL Raih Pingat Emas Pharma-IIDEX 2018

Tiga Pensyarah FSKH UNISEL Raih Pingat Emas Pharma-IIDEX 2018

Hasil ciptaan sepasukan pensyarah daripada Universiti Selangor (UNISEL) yang diketuai oleh Sarimah Mat Nawi telah berjaya meraih pingat emas sempena Pharma-IIDEX 2018 menerusi hasil ciptaan “Mikania Fix-Wound Healing Cream”.

Sarimah Mat Nawi serta dua lagi pensyarah, Nurhafizah Ibrahim dan Nurkhairul Bariyah Baharun merupakan pensyarah dari Fakulti Kejuruteraan dan Sains Hayat bejaya menghasilkan “Mikania Fix-Wound Healing Cream”, iaitu produk herba yang menggunakan bahan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai Mikania micrantha. Produk ini juga menggunakan formula lembut, diuji secara dermatologi dan sesuai untuk bayi, kanak-kanak dan mereka yang mempunyai kulit sensitif.

Pharma-IIDEX 2018 berlangsung pada 3 Ogos 2018 lalu dianjurkan oleh Fakulti Farmasi, UiTM Puncak Alam dengan tema “From Bench To Comercialization”. Tahniah dan syabas diucapkan kepada ketiga-tiga pensyarah yang telah berjaya mengharumkan nama UNISEL. Semoga kejayaan ini dapat dijadikan dorongan buat tenaga akademik lain untuk terus menggapai kecemerlangan dan menjadikan UNISEL sebagai pusat pendidikan peneraju transformasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *