Prof Dr Abdullah Sheikh sedang menyampaikan syarahannya berhubung ekstrimisme

Usaha memerangi ekstrimisme adalah satu cara untuk membanteras kejahilan di dalam diri seseorang muslim daripada sifat keterlaluan. Ianya adalah tanggungjawab semua pihak tidak kira latarbelakang mahupun agama sebenarnya.

Timbalan Dekan Fakulti Ekonomi dan Sains Politik Al Eman Universiti, Prof Dr Abdullah Sheikh Abdul Majeed Al-Zindani ada menegaskan bahawasanya kepimpinan yang lemah terjadi atau berlaku akibat memisahkan dua perkara penting iaitu iman dan jihad.

Beriman kepada Allah S.W.T dan Rasul serta berjihad untuk diri sendiri dan harta benda adalah faktor penting dalam melahirkan kepimpinan yang berwibawa. Sekiranya beriman tanpa jihad, ia akan menjurus kepada lembah penghinaan dan merupakan satu risiko di dalam konsep kepimpinan.

“Ramai pihak di luar sana sering mengaitkan ekstrim dengan jihad di dalam Islam. Ia tidak betul sama sekali, usaha ini adalah salah satu agenda luar berniat jahat memburukkan Islam,” katanya ketika menyampaikan syarahan ‘Memerangi Ekstrimisme’ yang diadakan Universiti Selangor (UNISEL) Kampus Shah Alam di sini hari ini.

‘Syarahan' turut dihadiri oleh Ketua Pembangkang Dewan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga Prof Dr. Anuar Ahmad selaku Presiden dan Naib Canselor UNISEL. Program mendapat sambutan mengalakkan apabila setiap ruang ‘Lecture Theatre 2' lokasi program penuh dengan jemputan luar dan dalam universiti.


Datuk Seri Anwar, Prof Dr Abdullah Sheikh serta Prof Dr Anuar selepas selesai syarahan tersebut

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online