Antara panel-panel forum yang hadir membincangkan isu perubahan iklim yang perlu diberi perhatian serius.

Isu perubahan iklim merupakan perkara penting pada masa kini yang kadangkala tidak diberi tumpuan di kalangan orang ramai walaupun ia memberi impak negatif kepada dunia hari ini.

Atas kesedaran tersebut, Asian Institute for Development Communication dan Universiti Selangor (UNISEL) menganjurkan seminar ‘Climate Change Burning Questions For The Media’.

Dekan Fakulti Komunikasi dan Media, Prof Dr Azmuddin Ibrahim berkata, seminar tersebut bertujuan untuk meningkatkan lagi kesedaran semua pihak mengenai betapa pentingnya isu tersebut.

Masyarakat perlu sedar bahawa perubahan iklim melibatkan pelbagai perkara antaranya kesihatan, ekosistem, sumber air dan juga agrikultur.

“Isu ini perlu dibincangkan di peringkat yang lebih tinggi dan sebagai sebuah universiti, kita perlu ada program seperti ini bagi mengukuhkan lagi pengetahuan serta kesedaran mengenainya.

“Kita jadikan forum seperti ini bukan sahaja medan untuk berbincang tetapi apa bentuk tindakan perlu diambil pada masa akan datang,” katanya ketika ditemui di seminar yang dianjurkan selama dua hari bermula 10 dan 11 September di Hotel Grand Dorsett, Subang yang turut dihadiri oleh Naib Canselor UNISEL, Prof Dr Anuar Ahmad.

Seminar tersebut disertai oleh pelbagai pihak mewakili kerajaan, swasta, media serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
Melalui forum tersebut, semua pihak perlu sedar bahawa segala bencana yang berlaku adalah gambaran sebenar isu di peringkat global.

Forum tersebut juga bukan sahaja berperanan sebagai meningkatkan kesedaran sebaliknya apa yang lebih penting apa tindakan yang perlu diambil untuk mengatasi masalah perubahan iklim.

Prof Dr Azmuddin berharap forum seperti itu dapat dijadikan batu loncatan untuk lebih banyak lagi program-program seumpamanya.


Antara panel-panel forum yang hadir membincangkan isu perubahan iklim yang perlu diberi perhatian serius.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online