SHAH ALAM - We Care For OKU (Orang Kurang Upaya) menggesa semua pihak memainkan peranan masing-masing sebagai ejen perubahan dalam membantu golongan kurang bernasib baik.

Pensyarah Fakulti Pendidikan dan Sains Sosial, Universiti Selangor (UNISEL), Dr Hamdan Mohd Salleh berkata, semua pihak perlu berhenti menuding jari sesame sendiri berhubung perkara seperti ini.

Hamdan berkata, bukan sahaja usaha sebagai penggerak itu diletakkan di bahu  kerajaan semata-semata, sebaliknya semua pihak perlu turut sama membantu.

Menurutnya, tindakan penyelesaian secara holistik perlu dikaji supaya masalah berhubung OKU dapat diselesaikan.

Katanya, kesedaran terhadap isu berkaitan OKU bukan hanya bermusim sebaliknya perlu setiap masa.

“Isu ini perlu diselesaikan secara holistik bukan sahaja membabitkan kerajaan tetapi ibu bapa serta masyarakat perlu bersama-sama memainkan peranan masing-masing dalam memupuk kesedaran terhadap OKU.

“Kerajaan juga perlu sedar kepentingan golongan OKU di mana ia memerlukan sokongan daripada masyarakat,” katanya selepas Wacana We Care For OKU Siri ke-3 anjuran UNISEL di Kampus Shah Alam di sini pada 1 Julai lalu.

Turut hadir pengacara yang juga merupakan pelakon, Aishah Sinclair yang dilantik sebagai ikon We Care For OKU.

Hamdan berkata, beliau tidak menolak negara ini sedang menuju ke arah tersebut dalam memastikan nasib golongan OKU terpelihara.

Menurutnya, beliau berharap perkara seperti ini bukan hanya bersifat bermusim seperti apa yang menimpa Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang dijumpai dalam keadaan terabai di Flat Taman Semarak, Nilai baru-baru ini.

Katanya, pendidikan juga perlu ditekankan kepada kanak-kanak OKU terutamanya mereka yang menghidap ‘cerebral palsy’ (CP).

“Buat masa ini kanak-kanak CP tidak mendapat pendidikan sewajarnya.

“Perkara ini perlu ditekankan kerajaan,” katanya.