Universiti Selangor (UNISEL) baru-baru ini telah menganjurkan program ICT Boot Camp UNISEL 2017 kepada pelajar-pelajar sekolah sekitar negeri Selangor. Program ini merupakan rentetan dari program ICT Boot Camp 2016 yang merupakan program kerjasama Fakulti Kommunikasi, Seni Visual dan Pengkomputeran (FKSVP) dengan Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi Dan Inovasi Negeri Selangor yang bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar dalam bidang pengkomputeran, multimedia kreatif dan komunikasi.

Program selama dua hari ini berlangsung di Jabatan Pengkomputeran FKSVP UNISEL Bestari Jaya lebih menekankan kepada kemahiran asas pembangunan applikasi mudah alih seperti MIT Apps Inventor, Lumion 3D dan Game Salad. Program asas ini penting dalam merintis dan mendedahkan para pelajar dengan pembangunan applikasi mudah alih demi merealisasikan hasrat kerajaan negeri Selangor membentuk rakyat yang berpengetahuan dalam penggunaan teknologi terkini serta menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih baik selain menambah peluang pekerjaan, memelihara alam sekitar dan menambahkan kualiti kehidupan untuk rakyat.

Sehingga kini, program ini telah melibatkan lebih 240 pelajar dari enam buah sekolah sekitar Selangor iaitu SMK Bandar Sunway, SMK Bandar Baru Sungai Buloh, SMK Taman Desa II,  SM Islam Integrasi Tahfiz As-Syakirin, SMK Ideal Heights  dan SMK Sungai Choh, Rawang. Disamping kemahiran asas pembangunan applikasi computer, pelajar juga didedahkan dengan aktiviti-aktiviti latihan dalam kumpulan. Aktiviti ini dapat memupuk semangat kerjasama, perpaduan dan melatih para pelajar berfikir lebih kritis dan inovatif dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi.

Lebih menarik apabila para peserta turut didedahkan dengan persembahan dan tunjuk ajar berkaitan penghasilan lukisan, visual dan fotografi oleh pensyarah daripada Jabatan Seni Visual dan Pengkomputeran UNISEL. Kebanyakan peserta memberikan respon positif dan amat teruja untuk mendalami ilmu dalam bidang pengkomputeran. Para guru turut berterima kasih kepada pihak penganjur dan berharap agar lebih banyak kursus yang berkaitan dengan pengkomputeran diadakan pada masa akan datang.

Sehubungan itu, sempena Hari Terbuka UNISEL 2.0 baru-baru ini telah berlangsungnya Majlis Pelancaran Majlis Pelancaran ICT Boot Camp yang telah dirasmikan oleh YB Nik Nazmi Nik Ahmad, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi Negeri Selangor. Semoga program seperti ini dapat diteruskan pada setiap tahun agar dapat membantu generasi baru dalam usaha untuk bangunkan Selangor sebagai Smart State yang bakal menjadi negeri contoh di peringkat antarabangsa.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online