“Outdoor Gymnasium” merupakan salah satu inisiatif yang telah diambil oleh pihak Pusat Sukan Universiti Selangor (IPIS) untuk mewujudkan satu budaya bersukan dalam kalangan pelajar. Demikian itu, satu Majlis Perasmian “Outdoor Gymnasium UNISEL 2017” telah diadakan di Perkarangan Kolej Kediaman Kampus Bestari Jaya semalam.

Projek dibawah kendalian Dr. Mohd Norazwan A. Bakar selaku Pengarah IPIS itu turut mendapat galakan sepenuhnya daripada Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman, Presiden & Naib Canselor UNISEL yang hadir bagi merasmikan majlis tersebut. Pembukaan “outdoor gymnasium” ini merupakan langkah penting untuk melahirkan satu budaya sihat dalam kalangan warga universiti.

“Outdoor Gymnasium ini mempunyai 8 stesen yang mempunyai fungsi yang berbeza dimana ia dapat meningkatkan tahap kecergasan fizikal pelajar dan staf. Pembukaan outdoor gymnasium pertama di UNISEL ini merupakan satu titik permulaan dalam rangka untuk melahirkan atlet bertaraf Olimpik. Kita telah mengadakan perjanjian persefahaman dengan Majlis Sukan Negara dan Majlis Sukan Negeri Selangor baru-baru ini dan kata sepakat juga telah dicapai untuk menjadikan UNISEL sebagai salah sebuah pusat untuk melahirkan atlet yang cemerlang dalam kegiatan sukan dan akademik,” ucap Prof.Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman.

Lapan stesen tersebut adalah Sky Walker, Leg Press, Chin Up Bar, Torso Swing, Chest Press Station, Lat Pulldown Station, Elliptical Work Station dan Twist Stepper. Kelapan-lapan stesen ini mempunyai fungsi yang berbeza dan terbuka kepada seluruh warga UNISEL.

Apa yang lebih menarik, UNISEL juga mendapat sokongan daripada YB Tuan Amiruddin Shari, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pembangunan Generasi Muda & Sukan, Kebudayaan Dan Pembangunan Usahawan Negeri Selangor dalam usaha untuk melahirkan atlet kayak bertaraf dunia. Pelbagai cadangan telah dipertimbangkan dalam rangka kerja untuk menceriakan lagi persekitaran kampus seperti projek mengindah tasik UNISEL untuk kegunaan aktiviti latihan kayak serta cadangan laluan trek berbasikal di sekitar kampus.

Dalam pada itu, Presiden dan Naib Canselor UNISEL juga sempat meluangkan masa melawat tapak outdoor gymnasium yang terletak di dua lokasi iaitu di IPIS dan Perkarangan Kolej Kediaman Kampus Bestari Jaya. Beliau juga turut sama menyertai Program Berbasikal bersama beberapa kakitangan universiti mengelilingi kawasan kampus. Program Berbasikal ini bertujuan untuk meningkatkan tahap kecergasan mental dan fizikal di samping mengeratkan lagi hubungan silaturrahim sesama warga universiti.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online