Universiti Selangor (UNISEL) menerusi Institut Epestemologi Ilmu Islam Dan Pembaharuan Kurikulum (IIECR) dan Fakulti Pendidikan dan Sains Soasial dengan kerjasama Institut Darul Ehsan (IDE) semalam telah mengadakan program Syarahan Umum Pendidikan Islam Huraian.Konsep. Dan Aplikasi oleh Dr. Ghazali Basri yang telah berlangsung di Dewan Canselor, kampus Bestari Jaya UNISEL.

Sedikit latar belakang mengenai Dr. Ghazali Basri. Beliau mendapat ijazah Doktor Falsafah daripada University of Aberdeen Scotland dan mempunyai pengalaman yang luas dalam dari segi penyelidikan dan pengajaran dalam bidang Perbandingan Agama di Malaysia dan di luar negara. Beliau pernah melibatkan diri dalam pelbagai dialog antara agama di peringkat kebangsaan dan antarabangsa dan merupakan bekas Naib Presiden Majlis ‘World of Muslim’ untuk Interfaith Perhubungan.

Syarahan Umum yang disampaikan oleh Dr. Ghazali Basri ini merupakan syarahan yang menyentuh soal pendidikan. Di dalam syarahannya, beliau menegaskan jika masyarakat sudah faham dan mempunyai kehendak untuk melaksana dan menterjemahkan pendidikan Islam dengan sepenuhnya, maka siapa dan apa jua bahasa yang digunakan untuk menyampaikan ilmu itu tidak salah dengan syarat masyarakat harus mengamalkan demokrasi dengan cara mendengar pendapat daripada pelbagai pihak.

“Saya berharap semua pendidik menggunakan bahasa yang mudah dalam menyampaikan istilah-istilah dan falsafah-falsafah pendidikan islam supaya bermanfaat kepada penuntut dan mudah difahami juga disebarkan”, jelas Dr. Ghazali Basri.
Turut hadir memeriahkan program adalah Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman, Presiden dan Naib Canselor, Prof. Dr. Shaharuddin Badaruddin, Timbalan Naib Canselor, Prof. Dr. Mohd Nor Nawawi, Timbalan Naib Canselor, Tuan Hj. Shamsul Azhar Mohd Yusof, Pendaftar, Cik Eda Suhana Sharudin, Koordinator Institut Epistemologi Ilmu Islam dan Pembaharuan Kurikulum (IIECR), Prof. Dr. Mohd Zaidi Hj. Hajazi, Dekan Fakulti Pendidikan dan Sains Sosial serta mahasiswa dan mahasiswi daripada Fakulti Pendidikan dan Sains Sosial UNISEL.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online