Unisel mengorak selangkah terkehadapan menerusi Fakulti Seni Reka & Seni Lukis dengan menganjurkan kursus wajib fotografi dasar air bagi kesemua pelajar dalam jurusan fotografi, dan ini telah menjadikan Unisel sebagai universiti pertama di Malaysia yang berbuat demikian.

Menurut Ketua Program Fotografi , Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka Unisel, Kamarul Nizam Kamarudin, kursus fotografi dasar lauit diwajibkan bagi pelajar tahun ketiga program itu bagaimanapun pelajar yang tidak berjaya melepasi serangan atau mempunyai masalah kesihatan hanya dibenarkan menyelam paras permukaan laut ‘snorkeling’.

Beliau berkata,berkata aspek keselamatan ialah paling utama ditekankan kepada pelajarnya“Pelajar mesti memberi perhatian kepada batu karang tajam, teknik pernafasan, keseimbangan badan dan spesis hidupan laut yang berbahaya.

“Bagi yang tidak menyelam di dasar, walaupun mereka tidak dapat menyelam hingga paras 10 meter, sebenarnya tiga empat meter pun kita sudah boleh merakamkan batu karang dan hidupan laut yang cantik.

“Kami beruntung kerana UNISEL membekalkan dua set kamera untuk rakaman dasar laut serta makmal fotografi selain perkakasan serta kamera dibekalkan Pusat Akuatik Darul Ehsan ,”katanya.

Mereka melakukan rakaman di Pulau Tioman, Pahang,selepas persiapan rapi selama beberapa bulan, pelajar fotografi dasar laut di Universiti Selangor (UNISEL) berjaya menghasilkan karya terbaik.Beliau berkata, kemahiran dalam fotografi dasar laut adalah nilai tambah kepada graduan UNISEL.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online