Bidang pendidikan merupakan aset utama dalam pembangunan sesebuah negara. Oleh hal yang demikian, Pusat Pengajian Pasca Siswazah Universiti Selangor (UNISEL) dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah Klang telah mengadakan Program Transformasi Daerah: Kolokium Pendidikan Abad Ke-21.

Program tersebut diadakan bertujuan untuk memberi peluang kepada guru-guru sekitar daerah Klang untuk membentangkan kertas kerja penyelidikan mereka dalam usaha merungkai isu pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. Kerjasama dengan pihak UNISEL juga bertujuan memberi peluang dan ruang kepada guru-guru untuk mengenali UNISEL seterusnya membuka peluang kepada mereka melanjutkan pelajaran peringkat pascasiswazah di UNISEL.

Program Kolokium Pendidikan Abad ke-21 ini turut dihadiri oleh Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman, Presiden dan Naib Canselor UNISEL selaku perasmi program, Prof. Dr. Mohd Kushairi Mohd Rajudin, Dekan Pusat Pengajian Pasca Siswazah, Prof. Madya Dr. K. Gunasegaran, Timbalan Dekan Pusat Pengajian Pasca Siswazah, Tn.Hj. Shokimi Saman, Tim. Ketua PPD Klang serta Majlis Tertinggi UNISEL.