Datuk A Kadir sedang berucap

Universiti Selangor (UNISEL) menyambut World Press Freedom Day 2016 yang bertemakan Access to Information and Fundamental Freedoms : This is Your Right!

Majlis anjuran bersama Asian Institute for Development Communication (AIDCOM) mendapat kerjasama Institut Darul Ehsan (IDE) dihadiri kira-kira lebih 50 peserta.

Ucapan aluan disampaikan oleh Pengerusi AIDCOM, Datuk A Kadir Jasin yang merupakan tokoh wartawan terkenal.

Beliau menyeru semua pihak memfokuskan kepada peranan media sebagai medium untuk memastikan masyarakat yang lebih baik.

Malah beliau menyifatkan media perlu dibebaskan kebebasan sepenuhnya untuk menjadi pemerhati dalam masyarakat.

Dalam pada itu, Naib Presiden dan Timbalan Naib Canselor Pentadbiran, Perancangan & Jaringan Global UNISEL, Prof Dr Mohd Nor Nawawi turut berucap.

Turut diadakan forum yang diketuai oleh Dekan Fakulti Komunikasi dan Media UNISEL, Prof Dr Azmuddin Ibrahim selaku moderator serta empat panelis daripada pelbagai bidang iaitu Editor Bersekutu The Malay Mail, Balan Moses, Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Bersama Malaysiakini, Premesh Chandran dan Pensyarah Fakulti Seni dan Sains Sosial Universiti Nottingham Malaysia, Prof Zaharom Naib dan Wartawan Bebas, Bob Teoh.

Kesemua panelis menuntut supaya media di negara ini diberi kebebasan yang sepatutnya.

Panelis yang terlibat dalam perbincangan diadakan