Panelis yang hadir bersama moderator ketika wacana malam semalam

Wacana Kebebasan Akademik di Malaysia Harapan dan Realiti diadakan di Festival Konvokesyen UNISEL ke-10 (FESKONISEL) membuka minda para pelajar untuk lebih terbuka dalam mengharungi kehidupan sebagai mahasiswa.

Wacana yang disertai oleh tiga panelis terkenal menarik minat para pelajar untuk bersama-sama mengikuti apa yang dikupas oleh Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad, Adun Damansara Utama, Yeo Bee Yin dan bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah.

Nik Nazmi berpendapat para pelajar perlu diberi peluang dan hak sama rata untuk memperjuangkan kebebasan. Beliau melihat mahasiswa kini seolah-olah tidak diberi ruang secukupnya untuk meluahkan pemikiran mereka.

Bagi Bee Yin, beliau memuji keterbukaan UNISEL untuk mengundangnya ke wacana tersebut kerana mendakwa sering disekat di beberapa institut pengajian tinggi lain. Dalam pada itu, beliau turut bersetuju, pelajar harus diberi kebebasan agar dapat memupuk mahasiswa yang berwibawa kepada negara.

nike tn nike tn pas cher tn pas cher air jordan air jordan pas cher jordan pas cher barbour paris barbour pas cher tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet louboutin pas cher louboutin louboutin soldes canada goose outlet canada goose outlet italia canada goose outlet online