Delegasi Jepun mendengar taklimat disampaikan

Delegasi Jepun melawat LaMBO (Laboratory for Marine Bio-Optical Observation) Sabtu lalu bagi melakukan pemeriksaan tahap piawaian makmal berkenaan dalam kajian sumber bio Science and Technology Research Partnership for Sustainable Development (SATREPS).

Kajian tersebut dijangka bermula tahun depan dan adalah penting untuk memastikan LaMBO yang terletak di Fakulti Sains dan Bioteknologi di Kampus Bestari Jaya mencapai piawaian ditetapkan badan tersebut.

Oleh itu, lawatan berkenaan adalah bagi meninjau perkembangan terkini UNISEL yang merupakan salah satu daripada tiga institusi pengajian tinggi (IPT) negara yang terlibat untuk kajian ini.

Selain UNISEl, Universiti Putra dan Universiti Malaysia Terengganu turut bekerjasama untuk kajian tersebut.

Lawatan turut diadakan di kedua-dua IPT berkenaan dan sekiranya kesemuanya berjalan lancar maka kajian tersebut akan dijalankan segera.

Ia diberi peruntukan sebanyak USD 5 juta dan dijangka mengambil masa selama lima tahun.

Mereka melakukan lawatan serta pemeriksaan

Makmal yang dilengkai dengan kemudahan untuk kajian SATREPS