Prof Emeritus Datuk Dr Abdul Latif menyampaikan cenderamata kepada Dr Adolf (kiri)

Seramai 18 tenaga pengajar dari Universitas Lancang Kuning, Indonesia mengadakan lawatan ke UNISEL bertujuan untuk melihat sistem pendidikan di negara ini terutamanya di dalam bidang sains dan matematik.

Kesemua tenaga pengajar dari universiti terletak di Pekan Baru itu kagum dengan sistem pendidikan di negara ini.

Rombongan dari Fakulti Keguruan Ilmu dan Pendidikan itu diketuai oleh dekannya, Dr Adolf Bastian.

Tambahan pula UNISEL mempunyai ikon Sains, Matematik, Teknologi dan Kejuruteraan (STEM), Prof Emeritus Datuk Dr Abdul Latif Ibrahim.

Dalam sesi lawatan hari ini, Prof Emeritus Datuk Dr Abdul Latif berkongsi pengalamannya mengenai STEM melalui pembentangan ringkas yang diadakan.

Dr Adolf berkata, beliau mahu melihat bagaimana sistem pendidikan di negara ini berfungsi.

Selain itu, beliau turut melakukan perbandingan bagi melihat sebarang penambahbaikan yang boleh dilaksanakan.

Malah kami juga mahu mempromosikan program-program yang ada di UNISEL kembalinya ke sana (Indonesia) nanti.

“Lawatan seperti ini bagus kerana dapat bertukar-tukar pandangan,” katanya.

Delegasi Universitas Lancang Kuning bersama wakil UNISEL