Prof Dr Anuar bersama Prof Dr Ahmet menandatangani Mou berkenaan

UNISEL menjalinkan kerjasama dengan Universiti Ishik, Iraq dalam meningkatkan lagi kecemerlangan universiti.

Melalui memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani khamis lalu, UNISEL serta Universiti Ishik mahu mengecapi kesan positif hasil kerjasama tersebut.

Difahamkan, kedua-dua pihak akan melaksanakan program pertukaran pelajar serta para pensyarah.

Ia bagi memberi pengalaman baru kepada pensyarah serta para pelajar semasa berada di kedua-dua universiti.

Bahkan projek kajian saintifik juga akan dilaksanakan dalam beberapa bidang yang akan dibincangkan kemudian.

Rektor Universiti Ishik, Prof Dr Ahmet Oztas berkata, beliau menyifatkan ramai rakyat Iraq berminat melanjutkan pelajaran di Malaysia.

“Sebab itu kita memilih UNISEL sebagai salah satu faktor MoU ini.

“Lagipun Ishik (Universiti) baru sahaja mencecah usia 8 tahun berbanding UNISEL  15 tahun,” katanya  selepas menandatangani MoU bersama Presiden dan Naib Canselor UNISEL, Prof Dr Anuar Ahmad.

Menurutnya, beliau menjangkakan lima pelajar akan dihantar ke UNISEL pada September akan datang.

Pada masa sama, Prof Dr Ahmet berharap UNISEL juga dapat menghantar pelajar untuk belajar di Universiti Ishik.